Opnieuw dieren gedumpt in het Galamapark


Nadat wij eerder hebben bericht over de overlast, het dierenleed en de vangactie die wij samen met de gemeente en de Stichting Akka’s Ganzenparadijs hebben uitgevoerd zijn opnieuw 4 zwarte kippen en 1 haan in de avond van 3 op 4 februari gedumpt in het Galamapark.

Helaas denken veel mensen dat konijnen, cavia’s, kippen,  hanen en eenden het in de vrije natuur wel zullen redden en hebben mensen zelfs het idee dat ze de vrijheid aan de dieren geven omdat ze thuis in een te klein hok zitten. Wat is er dan mooier om de dieren in een park uit te zetten en ze zo van hun ‘vrijheid’ te laten genieten.

Dit is op zich een mooie gedachte ware het niet zo dat het uitzetten van tamme dieren in de vrije natuur gewoon dumpen is. Het leed wat de dieren aangedaan wordt is niet te overzien, vele dieren raken gewond en sterven een ellendige dood. Bovendien is het dumpen van dieren bij wet strafbaar.

Konijnen die in het park losgelaten worden of zelfs over het hek bij de herten in het Galamapark worden gegooid en het geluk hebben dat ze geen gebroken rug of nek of poten op lopen, worden door de wilde konijnen aangevallen omdat ze in hun territorium komen. Nare wonden en grote abcessen tot gevolg. De voedsters worden gedekt door de wilde konijnen. Ze krijgen vele jonge konijnen, die op hun beurt weer voor overlast zorgen. Ook ontstaan er konijnenziektes. Er is geen eten voor ze terwijl ze gewend waren om een bakje voer te krijgen en ze staan zo ver van de natuur af dat hun instinct niet meer weet wat giftige planten en struiken zijn. Ook vallen ze ten prooi aan de roofdieren en vergeet de drukke weg niet waar menig konijn al plat gereden is.

Cavia’s overkomt hetzelfde, alleen zijn zij na een paar dagen al dood omdat zij de kou en de vochtige bodem niet kunnen verdragen. Zij zijn gewend aan een warm huis met stro en lekker eten ze kunnen dat temperatuurverschil niet aan waardoor ze vrij snel sterven nadat ze gedumpt zijn.

Kippen en hanen zijn massaal gedumpt in het Galamapark de afgelopen jaren. Ook deze dieren overleven niet, veel kippen en hanen zijn ondervoed en hebben het erg koud. Ze kunnen niet op stok en moeten noodgedwongen in bomen vliegen. De dieren die in de omheining zitten krijgen wel voer en alle dieren die er buiten zitten krijgen niets en moet het doen met gras en dergelijke. Deze dieren hadden veel ziektes onder de leden zoals bloedluis en kalkpoten. De hanen geven duidelijk overlast door het gekraai. De hennen blijven kuikens krijgen, zo schattig om te zien maar dit zorgt voor nog meer overlast.

Een eend is ook gedumpt in het Galama park. Dat dier hoort daar niet, die hoort met soort genoten samen te leven in en nabij een vijver.

Op 27 december 2017 is na een goed overleg met een aantal wijkbewoners en de gemeente Overbetuwe, Stichting Akka’s Ganzenparadijs en ons wijkplatform 126 hanen en kippen gevangen en opvangen. Bij Akka’s Ganzenpardijs worden de hanen op een enorme weide afgezonderd van de hennen.  Alle hanen en hennen krijgen eerst medische verzorging en worden met het juiste voer weer gezond gemaakt. De hanen mogen voor de rest van hun leven bij Akka’s blijven en de hennen worden vaak herplaatst bij mensen die hun dieren wel op de juiste manier houden en verzorgen.

Helaas zijn niet alle dieren bij de vangactie in december meegegaan en bij de tweede vangactie zijn begin januari ongeveer 30 dieren meegegaan. De eend is ook mee gegaan naar Akka’s.

De konijnen heeft Veronica Janssen uit het park vangen. Dat zijn er in de afgelopen jaren zeker een stuk of 150 geweest. Konijnen worden zo snel mogelijk weg gehaald, gaan eerst naar een dierenarts voor wondverzorging en vervolgens worden deze konijnen via diverse opvangen herplaatst.

Wij hopen dat het dumpen van dieren STOPT.  Wij vragen hiervoor uw medewerking, als u getuige bent van een dumping, meldt dit dan bij de politie.

Kunt u om wat voor reden dan ook niet meer voor uw dieren zorgen, zorg dan voor een goede opvang en neem zelf de verantwoording voor de dieren die u ooit uit liefde heeft aangeschaft. Tegenwoordig is op internet voor alle genoemde dieren overal goede opvang te vinden.

Veronica Janssen, bedankt voor je bijdrage.